Tor Hammerø blog

Den høyst spesielle trioen Mural går egne veier. Med denne trippel-cden mer enn noen gang.

Jim Denley, Ingar Zach og Kim Myhr har ikke til hensikt å kompromisse.

Gitarist Kim Myhr og perkusjonist Ingar Zach har kjent hverandre og vært tiltrukket av hverandres uttrykk i åresvis. Da de møtte den australske improlegenden Jim Denley, som spiller fløyter og altsaksofon, i 2007, var det nok som om den siste byggesteinen fallt på plass. De tre hadde enkelt og greit de samme ideene og idealene og siden den gang har de videreført og videreutvikla dem gjennom konserter over store deler av kloden og flere plateinnspillinger. Med «Tempo» tar de alt enda et stykke til - det er nesten som de tømmer overflødighetshornet sitt.

For tredje gang har trioen besøkt Rothko Chapel i Houston, Texas der de spesielle maleriene til Mark Rothko (1903-70), som av mange beskrives som meditasjonsbilder, er en perfekt ramme for det Mural har å melde.

Mural var tilbake i april 2013 og med ønske om å utfordre den tradisjonelle konsertforma, bestemte de seg for å spille en fire timers lang konsert. Det er den vi får være med på her - bortsett fra den første timen.

Publikum kunne komme og gå som de ville eller sjølsagt bli med på hele reisa. Jeg er glad for at konserten er delt opp i tre cder slik at mottakerapparatet kan få seg ei pause eller to - det er mye å ta i mot her.

Dette er tålmodig, åpen og fri musikk som får anledning til å flyte akkurat så sakte som vel tenkelig. Her lyttes det på et vis som er uhyre sjeldent og resultatet egner seg utmerket til å synke tilbake i stolen/sofaen, finne et punkt der ute og bli med ut i et univers du aldri har besøkt før - og aldri kommer til å besøke igjen.

Mural byr ikke på melodier, linjer og rytmikk i tradisjonell forstand. De gir oss bilder, stemninger og farger som er egna til å inspirere sinn som vil bli utfordra og som ønsker å bli tatt med til steder de aldri har vært på før. Ikke så reint lite det.