Sound of Music

Fra skogen som tematikk til havets musikk. Det meste av North of the North består av fonogramopptak fra Nord-Norge, gjort av franskmannen Marc Pichelin . Over dette har landsmannen Xavier Charles spilt klarinett, og en av sjefene for Sofa, Ivar Grydeland bidrar på banjo. Frem til de tre siste låtene er det stort sett bare lavmælte tåkelurer fra Charles, og lett skraping og klimpring fra Grydeland.

Pichelin har valgt lokaliteter med durende båtmotorer, knirkende treverk, måseskrik, brautende reinsdyr og ikke minst bølger, bølger og atter bølger. Fans av Chris Watsons marine undersøkelser rundt om i verden vil finne mye gull her. Lydkvaliteten er upåklagelig, og bølgebruset som brytes mot strand og steiner mot slutten av låten ”Trois Bords de Meer” er så å si perfekt. Det er vel derfor musikerne forholder seg så andektig rolige på første halvdel av platen.

Charles og Grydeland er storslagent neddempede på ”du Vent du Nord”. Deretter viser de at havet definitivt ikke har slipt bort kantene deres på sporene ”West of the North” og ”East of the North”, hvor Pichelin også bidrar med elektronikk. ”North of the North” er en kystperle man kan nyte hjemme i sofaen.

Andreas Ervik