Side 2

Bak bandnavnet MUTA skjuler følgende annerledes musikanter seg: Britiske Rhodri Davies, som spiller forsterka harpe og behandler elektronikk, italienske Alessandra Rombolá på fløyter og flis-installasjon og vår egen Ingar Zach på perkusjon og ymse elektroniske dippedutter.

De to første er relativt ubeskrevne blad for meg, mens Zach gjennom det siste tiåret både som utøvende musikant og som sjef for det grensesprengende plateselskapet SOFA sammen med Ivar Grydeland, har åpna opp musikalske dører som mange knapt ante fantes.

Frijazz med impulser fra nær sagt alt som finnes av musikk, støy, elektronikk og gudene vet hva, har vært og er utgangpunktet for den musikalske filosofien bak SOFA og dermed også Zachs musikkanskuelse.

Slik er det også på ”Yesterday Night You Were Sleeping at My Place” – der både tittelen på ”låtene” og CD-en er henta fra bilder av den libanesiske maleren Mazen Kerbaj. Hele utgivelsen er også tilegna Kerbaj og det libanesiske folk. Utgangpunktet er seks elektro-akustiske komposisjoner/ideer fra Zach – pluss en av Davies – som blei til sammen med teknikeren/musikanten ”alle”, uansett sjanger, vil jobbe med nå: Kåre Chr. Vestrheim.

Det er tøft, det er heftig, det er vakkert, det er sært, det er reflekterende, det er urovekkende, det er annerledes, det er stygt og det er aldri likegyldig. Ingar Zach fortsetter på sitt kompromissløse korstog – nå sammen med to nye venner for meg – og det blir aldri kjedelig å følge han.