Side 2

Rating
5 of 6

Trompeteren Eivind Lønning og tenorsaksofonisten og fløytisten Espen Reinertsen tilhører generasjonen som ikke har runda 30 år ennå, men som likevel har fortalt oss at de vil være sentrale i norsk og internasjonal improvisasjonsmusikk i lang tid.

Både gjennom medvirkning i blant annet Trondheim Jazzorkester og i The Espen Reinertsen Organic Jukebox pluss samarbeid med Sidsel Endresen og Christian Wallumrød, så har de etablert seg med egne, originale stemmer.

På SOFA, der de nå cd-debuterer som duoen Streifenjunko, har vi tidligere møt de to med Tetuzi Akiyama og Martin Taxt med «Varianter av døde trær».

Med den meget spesielle og så vidt jeg vet ganske så unike besetninga trompet/tenorsaksofon-fløyte, tar Streifenjunko – hvilket navn! – oss med på soniske ekskursjoner de færreste har vært i nærheten av tidligere. De ni spora varer i knappe 40 minutter og Lønning og Reinertsen kjenner hverandre så godt at de til enhver tid vet hva de skal og hvor de skal for å utfordre både hverandre og oss.

Musikken er åpen og fri, men det betyr ikke at melodier eller groover på noe vis er fraværende – de er bare dandert på et høyst personlig og annerledes vis der de blant annet utnytter instrumentenes muligheter til å skape noe nytt. Streifenjunko både vil og kan vise oss at har noe helt eget å fortelle oss og gjør det med en overbevisning som er sjelden.

Sine unge år til tross viser Eivind Lønning og Espen Reinertsen oss hvor langt de har kommet på sin musikalske utflukt. Måtte den bare fortsette – de to og Streifenjunko har lagt ut på en svært original oppdagelsesreise.